Zo krijg je geld
terug van DUO

In dit hoofdstuk leg ik je uit hoe het mij gelukt is om in aanmerking te komen voor de DUO-regeling waarbij een deel van mijn studieschuld is kwijtgescholden vanwege mijn ADHD(/ADD/AUTISME/DEPRESSIE). Daarnaast krijg je ook de bijbehorende formulieren. Dat scheelt jou weer tijd en energie. Die je mooi kunt stoppen in het opstarten van de procedure die volledig staat uitgelegd in dit hoofdstuk. Zeker weten of je in aanmerking komt voor het hoofdstuk, bekijk dan even de veelgestelde vragen.

Bestel via onderstaand formulier het hoofdstuk.

Indien je meerdere opleidingen hebt gevolgd. Kies dan de meest recente.
€ 20,00
Betaalmethode*
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 

Veelgestelde vragen

Ik probeer hier de meest gestelde vragen rondom het DUO hoofdstuk te beantwoorden, zodat je kunt bepalen of het hoofdstuk ook op jouw situatie van toepassing is. Staat je vraag er niet tussen, stuur mij dan een DM op Instagram en dan probeer ik deze alsnog te beantwoorden. DUO heeft deze regeling in het leven geroepen om je als student met een functiebeperking te ondersteunen. Je komt onder in aanmerking voor deze regeling als je adhd, add, autisme, dyslexie, angststoornis of ptss hebt.

Ja, want je had ook al adhd/add/autisme tijdens je studie alleen wist je dat toen misschien nog niet en/of was het nog niet officieel gediagnosticeerd. Dus ja, je komt in aanmerking voor de regeling. In het hoofdstuk leg ik uit hoe je daarvoor in aanmerking komt. En welke formulieren je precies nodig hebt.

Volger @itsireneforyou kwam met het volgende antwoord: "Misschien goed om te melden: Geen add etc., maar wel vanuit mijn universiteit een deel van mijn studievertraging vergoed gekregen (achteraf) vanwege omstandigheden. Dus mocht er iets zijn waardoor je echt niet presteert zoals je zou willen, dan kan ook dat (met bewijs) gecompenseerd worden in sommige gevallen!" Je kunt dan alsnog mijn hoofdstuk als leidraad gebruiken. Wees je ervan bewust dat iedere situatie anders is en dat niet alleen DUO meebeslist in het wel of niet toewijzen van de regeling. In het hoofdstuk lees je wie er nog meer een rol spelen in het in het opstarten van de regeling.

Ja. Die is nodig, daarom moet je huisarts of psycholoog ook een formulier invullen wat jij hen aandraagt. Dit ingevulde formulier is nodig om te bewijzen dat je officieel in aanmerking komt voor de regeling.

Daarvoor dien je in contact te treden met de huidige studentendecaan van de opleiding. Je dient hard te maken dat je vertraging en of stoppen (deels) te maken had met je adhd/add/autisme. Als deze persoon dat aannemelijk acht kan hij/zij de procedure namens jou indienen bij DUO. Het helpt dan dus dat je de formulieren die een andere expert moet invullen toont aan je studentendecaan. Die formulieren krijg je ook bij dit hoofdstuk.

Begin bij de instantie waarbij je denkt het makkelijkste contact te leggen met een studentendecaan. Als je een goede studentendecaan te pakken hebt, kun je hem/haar ook voorleggen hoe dit aan te vliegen bij de overige onderwijsinstellingen en wellicht kan deze persoon je daar dan verder bij helpen. Deze persoon kan dan ook namens jou schakelen met DUO om te zien of je bij de andere instanties ook kans maakt en/of dat het wellicht samen te voegen valt.

NIET OPGEVEN. Je bent al zover gekomen. Doorzetten nu. Gewoon weer een gesprek aanvragen met de studentendecaan en opheldering vragen. En opnieuw onderbouwen waarom je er dus wel voor in aanmerking dient te komen. Niet iedere studentendecaan is even goed op de hoogte van de regeling of weet de exacte weg naar succes. Toon hem of haar desnoods dit hoofdstuk en zorg dat andere experts je verhaal kunnen onderbouwen door schriftelijke (korte) verklaringen op te vragen. Het kan altijd zo zijn dat men echt vindt dat je er niet voor in aanraking komt. MAAR geef je vooral niet zomaar gewonnen. Jij kunt dit.

Ja, dat kan en mag altijd. Geef niet zomaar op. Ik heb nu vaak genoeg gezien dat aanvechten en doorzetten loont in dit proces. En verzamel ondertussen nog meer bewijs door middel van korte verklaringen van andere experts (huisarts, psycholoog) om je procedure mee te onderbouwen. Jij kunt dit. Echt.

DUO besluit Je krijgt bericht van DUO. Als DUO het verzoek niet toekent en een beroep doet op de verjaringstermijn van 5 jaar (ik heb 9 jaar na dato de regeling gestart), dan kun je bezwaar aantekenen. In bezwaar gaan Geef niet zomaar op en ga in bezwaar. Again ‘Nee’ heb je al ‘Ja’ kun je nog krijgen. Ga in bezwaar bij DUO tegen de afwijzing van het verzoek, indien je het er niet mee eens bent. Hoe je in bezwaar gaat staat op de brief van DUO. Dien deze wel meteen in, er is namelijk een termijn waarbinnen je in bezwaar kunt gaan. Als je te laat bent kun je niet meer bezwaar aantekenen. Bezwaargrond Vermeld als bezwaargrond (de reden waarom je in bezwaar gaat) dat de bezwaartermijn van 5 jaar niet in de wet is opgenomen en dat je daarom in bezwaar gaat. DUO achter de broek aan zitten DUO is een overheidsinstelling en dat betekent dat ze zich ook aan de wet moeten houden. Als ze dat niet doen, dan kun je ze in gebreke stellen. DUO is er voor jou Vergeet niet dat DUO deze regeling voor jou gemaakt heeft. DUO is er niet alleen om geld van te krijgen/lenen/terug te betalen. DUO is er juist ook om je te helpen en te ondersteunen waar nodig als jouw functiebeperking daarom vraagt.

Goede vraag. Ik hoop veel. Ik leg uit hoe het bij mij gegaan is. Hoe mij gelukt is. En je krijgt de formulieren die je dient in te vullen erbij. Ik vond het nog best een lastig proces om te doorlopen, waarbij de bureaucratie van alle betrokken instanties niet heel goed meehelpt. Dus door gelijk aantekeningen te maken, hoop ik jou van dienst te kunnen zijn. Zodat jij hier ook gebruik van kunt maken. Is er een garantie op succes, vraag je je misschien af? Nee, maar ‘Nee’ heb je al, ‘Ja’ kun je krijgen. Dat levert je hopelijk (deels) een teruggave of kwijtschelding op. Doorzetten loont in dit proces en je niet zomaar gewonnen geven ook. Ik ben in mijn geval door alle betrokken instanties incl. DUO uiterst goed en vriendelijk geholpen. Dat geldt misschien niet voor iedereen die al een beroep heeft gedaan op deze regeling, maar bij mij werd er door alle partijen zeer fijn meegewerkt en kon en mocht ik aan een ieder vragen stellen. Je kunt door je adhd/add/autisme studievertraging oplopen en een grote(re) schuld krijgen of extra kosten maken, maar dat wil nog niet zeggen dat je daarvoor moet opdraaien. Dus maak er werk van en kom voor jezelf op. Het leverde mij naast een bedrag dat deels werd afgetrokken van mijn bestaande schuld vooral een heel goed gevoel over mijzelf op. Omdat ik niet opgaf. Zelfs toen ik het even niet meer leek te begrijpen zette ik door. Vroeg door. En zette telkens opnieuw mijn schouders eronder.

Studeer je nog en heb je al wel een diagnose op zak en lijk op je studievertraging af te stevenen dan kun je contact zoeken met de studentendecaan van je opleiding om te zien van welke regelingen jij nu al gebruik kunt maken. Er zijn namelijk nog heel veel andere regelingen of hulpmiddelen waarvan je tijdens je studie gebruikt kunt maken, zodat jij ook je studie succesvol kunt afronden ondanks je diagnose.

Hbo- en wo-studenten die vertraging oplopen door hun functiebeperking maken aanspraak op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling. Dit is een extra vergoeding die je vanuit de onder- wijsinstelling kunt krijgen, naast wat DUO biedt. Helaas is dit fonds zelfs bij veel studentendecanen niet voldoende bekend, laat staan bij studenten. Zie het rapport van de Inspectie van Onderwijs uit oktober 2018. Wijs je decaan dus op dit fonds, dat elke onderwijsinstelling heeft. - Bron: Impuls en Woordblind

Absoluut. Ik ben ook uiterst vriendelijk geholpen door DUO toen ik vragen had omtrent de regeling. Alleen zul je in mijn hoofdstuk lezen dat er meer partijen bij betrokken zijn dan enkel DUO. Ik had het zelf ook prettig gevonden om volgens een voorbeeldprocedure met alle inns en outs te weten hoe dit precies werkt en waar ik op moet letten. Maar desalniettemin kun je ook zelf de tijd en energie erin stoppen. Mijn hoofdstuk wordt continu aangevuld met cases en vragen waar anderen die ook een beroep doen op de regeling tegenaan lopen en/of succes behalen.

Omdat je het ook zelf kunt uitzoeken. Dat kost je niets. Behalve dat je er dan zelf (veel meer) tijd mee kwijt bent. Vergelijk het met zelf boodschappen doen en zelf koken. Je kunt ook iets kant en klaars (bereid en ingekocht door andere mensen) laten bezorgen en dan betaal je er meer voor. Ik heb er veel tijd en energie ingestopt en diverse experts ingeschakeld om dit zo goed mogelijk uit te zoeken en uit te schrijven. Je kunt zelf kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat. Of je zoekt het zelf uit of je kunt een beroep doen op mijn hoofdstuk. Volgend jaar zit dit hoofdstuk in mijn nieuwe boek. Alleen hebben sommige mensen nu al baat bij dit hoofdstuk. Dit hoofdstuk wordt onderdeel van mijn nieuwe boek. Dan betaal je er relatief minder voor, want dan krijg je er boek met meerdere hoofdstukken (over compleet andere onderwerpen) bij. En doordat mensen - die het hoofdstuk nu al nodig hebben - het aankopen, wordt mijn nieuwe boek mogelijk. Dat ik in eigen beheer ga uitgeven. Ik hoop uiteraard dat ik met mijn nieuwe boek nog meer mensen toegang kan geven tot nog meer kennis over adhd/add. En dit nieuwe boek komt dan (hopelijk) ook weer in de bieb te staan, waardoor mensen met een minder groot budget er ook toegang tot hebben.

Ik krijg deze vraag wekelijks. Ja, je kunt mij van meerdere dingen kennen. Dating apps ;-), ik ren en schreef mijzelf jarenlang de wereld over als sportblogger, ik schreef het boek Francien Laat Je Tieten Nog Eens Zien (dat binnenkort opnieuw uitkomt) of je hebt misschien mijn andere boek DRUKS - mijn (on)rustige leven met ad(h)d gelezen. Inmiddels zijn er meer dan 25.000 exemplaren van DRUKS verkocht.

Contact

Vragen? Interesse? Neem contact met mij op via onderstaand mailadres om de mogelijkheden te bespreken.

hello@francienregelink.nl